SAÇKIRAN
Saçkıran nedir?

Saçkıran(Alopecia Areata) bir saç dökülme şeklidir. Genellikle bağışıklık sisteminin yanlışlıkla saç köküne saldırısı sonucu meydana gelir. Uzmanlar bu saldırının nedenini henüz bilmesede, zarar kalıcı değildir. Genelde 20 yaşın altındaki kişilerde görülmektedir. Fakat yetişkin ve çocuklarda da görülme olasılığı vardır. Cinsiyet gözetmeden kadın ve erkekte eşit şekilde saçkıranvakalarına rastlanmıştır.

Saçkıran (Alopesi Areata), genellikle saçlı deride kümeler halinde dökülme, tamamen pürüzsüz, yuvarlak tüysüz yamalar ile başlar. Bazı durumlarda kellik olmadan saç tellerinin yama halinde incelmesi ile de görülebilir. Nadiren tüm saçın ve vücud tüylerinin dökülmesi ile de teşhis koyulabilir. Bu tip saç dökülmesi yaşayan kişilerde genelde saç birkaç ay sonra tekrar çıkar fakat dökülme yaşanmayan bölgelerde önlem alınmazsa saç kaybı devam eder.

Yama şekildeki dökülmelerde genellikle 6 ay ile 1 sene içinde saçların tekrar döküldüğü yerden çıkması beklenir. Çıkan saçların kişinin saç renginden ya da yapısından bir farkı olmacayacaktır. Fakat %10’nun üzerinde kişide saçlar tekrar çıkmaz. Aşağıdaki nedenlerden en az biri bile varsa kalıcı saç dökülmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz;

Aile geçmişinde kellik varsa.
Başka bir otoimmün hastalığınız varsa,
Alerji eğilimininiz varsa,
Saç dökülmesi problemini uzun süredir yaşıyorsanız,
Ayak ve el tırnaklarınızda ren ve şekil değişikliği ya da yapısında herhangi bir değişiklik olduğunda,

Dermatolloji uzmanlarımıza danışarak dökülme konusunda mutlaka önlem almalısınız.

Saçkıran nasıl teşhis edilir?

Saçkıran, dermatolog muayenesi, medikal geçmişinize bakarak ve dermoskopi ile teşhis edilebilir. Doktorunuz size saç dökülmesi ile ilgili bir takım sorular sorarak ve saçlı derideki yamalı dökülmeleri inceleyerek bir karar verecektir.

Eğer muayene sonucu saç kaybı nedeni herhangi bir şekilde açık değilse, dermatolog doktorunuz sizden ilave birkaç test isteyebilir. Bu testler aşağıdaki gibidir.

Saç Analizi: Dermatoloğunuz saçlı deriden alacağı örnekleri mikroskop  ya da dermoskopi ile incelemek isteyecektir. Bazen saçlı deriden de örnek alarak incelemeyi devam ettirebilir.
Kan Testleri: Dermatoloğun özel isteyeceği testler dışında hipertiroidi veya hipotiroidi belirleyici testler isteyebilir.

Yetişkinlerde saçkıraniçin en etkili tedavi kortikosteroidler ile kafa derisi içerisine her 4 ila 6 haftada bir enjeksiyon uygulasıdır. Araştırmalar bu tedavinin saçın geri çıkmasında en etkin tedavi olduğunu kanıtlamıştır.

Çocuklar ve bazı etkilenen kişilerde cilde uygulanan topikal kortikosteroidler ile tedavi de edilebilir. Minoxidil (Rogaine) topikal kortikosteroidler ile birlikte kullanılabilir.

Saçlarınız dış görünümünüzün önemli bir parçasıdır!

Saçkıran(Alopesi Areata) farklı hastalıkları tetiklemez ve ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Bulaşıcı değildir.Bu yüzden sosyal hayatınıza engel olmamalıdır. Ama saç dökülmesi kişinin kendisini çekici hissetmemesine ve görüntüsünde yarattığı değişiklik yüzünden kötü hisse kapılmasına neden olabilir. Bu yüzden bir doktora danışmak ve tedavi yöntemlerini öğrenmek kendinizi daha iyi hissetirecektir.